ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
بسیاری از رسانه های غربی در تحلیل خود از نخستین مذاکرات روسای جمهور روسیه و آمریکا این تماس را نخستین گام بزرگ و عملی دولت آمریکا برای حل وفصل دیپلماتیک جنگ اوکراین دانستند.
به گزارش مشرق ، روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو صبح امروز، پنجشنبه، نوشت: رسانه های غربی مذاکرات تلفنی روز چهارشنبه بین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را مورد بررسی قرار داده و از این اقدام استقبال کردند. پس از وقفه ای 4.5 ساله، نخستین تماس رسمی میان رهبران آمریکا و روسیه پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید انجام شد.
روزنامه "پولیتیکو" این مذاکرات را لحظه ای توصیف کرد که همه جهان، از جمله بسیاری در اروپا و اوکراین ماه ها در انتظار آن بودند، اما درعین حال، این اقدام ترامپ را برای متحدان اوکراین اقدامی غیرمنتظره ارزیابی کرد، چراکه تاکنون رهبران غربی گفتگو با پوتین را نوعی تابو می دانستند.
خبرگزاری "رویترز" این تماس را نخستین گام بزرگ و عملی ترامپ در مسیر دیپلماسی برای حل وفصل درگیری اوکراین دانست، مسئله ای که او وعده پایان دادن به آن را ماهها پیش داده بود. شبکه "سی ان ان" نیز تأکید کرد که از سرگیری گفت وگوی مستقیم بین رهبران آمریکا و روسیه، جزئیات طرح رئیس جمهور ترامپ برای حل بحران اوکراین را «شفاف تر» کرده است.
علاوه بر این، خبرگزاری "بلومبرگ" این رویداد تاریخی را تحلیل کرده و یادآور شد که تاکنون رویکرد ترامپ در برخورد با روسیه در مقایسه با سیاست های جو بایدن، رئیس جمهور پیشین آمریکا، تفاوت چشمگیری داشته است. این رسانه اشاره کرد که بایدن از آغاز درگیری اوکراین تاکنون هیچ ارتباط مستقیمی با پوتین نداشته و تمرکز اصلی او بر ارائه کمک های نظامی و مالی به کی یف برای افزایش فشار بر روسیه بود که نتیجه مورد نظر واشنگتن را نیز در پی نداشته است.
خبرگزاری "آسوشیتدپرس" نیز گزارش داد، هنوز مشخص نیست که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، چگونه در مذاکرات میان روسیه و آمریکا درباره حل و فصل بحران اوکراین نقش خواهد داشت و آیا اصلاً نقشی برای آن در نظر گرفته شده یا اینکه توافق بین مسکو و واشنگتن انجام شده و صرفاً به کی یف ابلاغ خواهد شد.
شبکه تلویزیونی "فرانس 24" نیز در تحلیلی در این باره گفت: «این واقعیت که دونالد ترامپ برای آغاز مذاکرات صلح به ولادیمیر پوتین رجوع کرده و این کار را بدون حضور طرف اوکراینی انجام داده، نشان می دهد که چه جایگاهی برای اوکراین در مذاکرات احتمالی آینده در نظر گرفته شده و آنها به راستی نخواهند فهمید چه توافق پشت پرده ای بین مسکو و واشنگتن صورت خواهد گرفت.»
تاریخچه مذاکرات رهبران روسیه و آمریکا در دوره ریاست جمهوری قبلی ترامپ
خبرگزاری "تاس" نیز گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در دوره نخست ریاست جمهوری خود به طور میانگین پنج بار در سال با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، تماس تلفنی داشته است. در مجموع، پوتین و ترامپ در آن دوره 20 گفت وگوی تلفنی و 6 دیدار حضوری داشتند.
یک تحلیلگر آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، در گفت وگو با "تاس"، یادآور شد که برای نخستین بار در بیش از یک دهه گذشته، روابط روسیه و آمریکا وارد دوره ای از تنش زدایی شده و میان مسکو و واشنگتن درباره برخی مسائل کلیدی در بحران اوکراین همگرایی هایی مشاهده می شود. وی پیش بینی کرد: «روس ها قطعاً در مذاکرات مربوط به جزئیات حل وفصل مناقشه اوکراین، مواضعی قاطع و سخت خواهند داشت. با در نظر گرفتن مسائل پیچیده ای که روی میز مذاکرات قرار دارد، ممکن است زمان زیادی برای دستیابی به توافق مشخص نیاز باشد.»
این تحلیلگر آمریکایی همچنین افزود: «با این حال، لحن خوش بینانه ای که کاخ سفید اتخاذ کرده، نشان دهنده آن است که حداقل در برخی جنبه های مهم بحران، ازجمله عضویت اوکراین در ناتو و حضور نیروهای نظامی ناتو در خاک اوکراین، نوعی همگرایی میان مواضع واشنگتن و مسکو شکل گرفته است.»
شب گذشته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که پوتین و ترامپ در تماس تلفنی خود موضوعات مختلفی، از جمله تبادل شهروندان روسی و آمریکایی، حل وفصل درگیری اوکراین و روند اوضاع در منطقه خاورمیانه را مورد بحث قرار داده اند. طبق این اطلاعات، دو رئیس جمهور توافق کردند که تنها از طریق مذاکرات صلح می توان به راه حلی بلندمدت برای مناقشه نظامی در اوکراین دست یافت.
ولادیمیر پوتین در این گفت وگو تأکید کرد که برای حل بحران، باید به رفع ریشه های آن پرداخته شود. ترامپ نیز شب گذشته از هم عقیده بودن خود با دیدگاه پوتین در این زمینه خبر داده و تأکید کرد که واشنگتن و مسکو می توانند از همکاری های مشترک سود زیادی ببرند. رئیس جمهور آمریکا نخستین گفت وگوی خود با پوتین را «سازنده» خواند و ابراز امیدواری کرد که مذاکرات برای حل بحران اوکراین ادامه یافته و موفقیت آمیز باشد.
{{name}}
{{content}}